Type and press Enter.

Laron takana tavatahan

Sukujuureni ovat syvällä Pohjanmaalla. Joka kerta, kun ajelen lakeuksien läpi, on aiemmin peltoja peittäneestä latomerestä hävinnyt yksi tai kaksi kaunista vanhaa latoa. On ymmärrettävää, että tyhjän panttina seisovat rakennukset puretaan viljelysmaan tieltä, mutta mitäpä jos katsoisimme asiaa hieman toiselta kantilta?
Ulkomailla latojen muuttaminen asuintaloiksi tai asuintalon rakentaminen ladon mittoja, estetiikkaa ja materiaaleja käyttäen on nykypäivää. Miksei meillä? Joudun myöntämään, ettei minulla ole käsitystä siitä, miten helppoa, vaikeaa tai mahdotonta olisi saada rakennuslupa ladon muuttamiseksi asuinkäyttöön, vai pitäisikö rakennuslupa hakea uudisrakennukselle ilman, että suunnitelmalla on varsinaisesti tekemistä alkuperäisen ladon kanssa. Joka tapauksessa ainakin vaikutteita ja materiaaleja vanhoista ladoista voisi ottaa. Latohan on tietysti pääosassa tapauksia purettava ensin uudisrakennuksen tieltä ja rakennettava sitten nykyaikainen asuintalo ladon mittojen perusteella vanhoja pintamateriaaleja käyttäen. Mutta miksipä ei?

Purettavista rakennuksista jää usein myös arvokasta rakennusmateriaalia. Mikäpä parempi pintamateriaali uudelle talolle kuin vuosia tuiskussa ja tuulessa seissyt ladon seinälankku?
Sään armoilla olleen puun harmaa pinta on äärimmäisen kaunis.

Kuva: Interior design
Vai onko agraarihistoriastamme vasta liian vähän aikaa?

Muut kuvat: Pinterest / tuntematon lähde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *