![koiranpentu yksin kotona](https://muotoseikka.com/wp-content/uploads/SYYSAURINKO_IMG_3305.jpg)
![](https://muotoseikka.com/wp-content/uploads/SYYSAURINKO_IMG_3312.jpg)
![koiranpentu yksin kotona](https://muotoseikka.com/wp-content/uploads/SYYSAURINKO_IMG_3356.jpg)
Huh, mikä vuosi.
Reilu vuosi sitten meille saapui Puolasta kahdeksas ikioma irlanninsetterini, Nuna. Minulla on ollut punaisia irlanninsettereitä 6-vuotiaasta lähtien (eli yli 35 vuotta… hui) ja omana, yhteisomistuksessa tai sijoituksessa niitä on ollut vuosien varrella yli 20. Olen kasvattanut rotua vuodesta 2008 asti rennolla tahdilla, ja meillä on ollut pentue noin kahden vuoden välein. Kaikesta tästä koira- ja rotukokemuksesta huolimatta takana on yksi haastavimmista vuosista – eikä vähiten Nunan vuoksi.
Nuna on ollut ehkä haastavin pentukoira, joka kotonani on asustanut. Vasta viime kuukausina olemme alkaneet elää rauhallisempaa arkea, kun nyt 1,5-vuotias Nuna on alkanut varttua kohti aikuisuutta. Nyt elomme on jo melko tasaista koiranelämää, mutta kaikenlaisia vaiheita käytiin pentuvuoden aikana läpi.
Koiranpennut ovat pieninä hyvin suloisia, mutta viimeistään kahden kuukauden iässä niiden sisältä kuoriutuu usein varsinainen peto terävine hampaineen huonoine tapoineen. Kun kotiin tulee koiranpentu, koti ja sisustusharrastus menevät väkisinkin niin sanotusti telakalle. Pissapapereiden vieno tuoksahdus, tavaroiden kerääminen pois alahyllyiltä ja tasoilta, viherkasvien totaalinen joukkotuho, mattojen siirtäminen varastoon, jokapäiväiset tuhot… nämä tulevat tutuiksi jokaiselle tuoreelle pennunomistajalle. Nyt voin muistella näitäkin alla olevia hetkiä jo hieman huvittuneena, mutta aika vähän Nunan pentuaikana varsinaisesti nauratti.
Millaisia järjestelyjä kotona sitten kannattaa tehdä pentuaikana? Tässä lista niistä toimenpiteistä, joita meillä on tehty ja joita olen suositellut pentujen uusille omistajille.
10+1 vinkkiä: Näin laitat kodin valmiiksi koiranpentua varten
- Pennulle kannattaa rakentaa kotiin pienempiä, rajattuja alueita, joita sen on helpompi hallita. Suuri koti tuntuu pennusta helposti turvattomalta etenkin yksin jäädessä. Kodin rajaaminen pennun alueisiin ja pentuvapaisiin alueisiin myös rajaa ja vähentää tuhoja.
Meillä pennun oleskelutila oli pentuvuoden ajan rajattu portilla alakertaan. Myös keittiön ovella oli portti ruokailuhetkiä varten, eli Nuna ei ollut tervetullut keittiöön ruokailun aikana. Menestys rajaamisessa oli Nunan kohdalla haastavaa, sillä suljetun portin taa jääminen aiheutti paljon huutoa. Mutta rikki menevät tavarat ja iso osa viherkasveista pysyivät tällä tavalla paremmin turvassa. - Sisäsiisteyden oppiminen on pennulle tärkeää ja olosuhteet siihen kannattaa järjestää kotona mahdollisimman helpoiksi. Minä järjestin pentuvuoden ajaksi Nunalle pääsyn pääovesta aidattuun pihaan aina, kun se osoitti kiinnostusta mennä ulos (ja kiinnostustahan oli noin 10 minuutin välein, hah). Tämä vaati etupihan aitaamisen väliaikaisella aidalla. Kun Nunalla alkoi olla taitoa kulkea portaissa ja sisäsiisteys oli saavutettu, tämä väylä meni umpeen ja käynti pihaan siirtyi normaaliin järjestykseen, eli ulos pääsee nyt olohuoneesta, terassin ovesta.
- Kerää matot pois hyvissä ajoin ennen pennun tuloa. Saatat ajatella (kuten minä), että kyllä voit yhden maton pitää pennun oleskelualueella. Usein tuo kyseinen matto on kuitenkin pilalla joko pissasta tai hampaista alta aikayksikön.
- Sisäsiisteyden opettelun aikana pentu tarvitsee pissapapereita tai pentusuojia. Niiden sijainti kannattaa harkita tarkkaan. Niiden olisi hyvä olla lähellä ulko-ovea ja näkösällä niin, että kun pentu alkaa hakeutua papereille, voit suoraan kiikuttaa sen ulos. Meillä paperit olivat muovimaton palan päällä, mikä suojeli lattiaa kosteudelta. Aika nopeasti tosin Nuna oppi repimään paitsi paperit, myös muovimaton silpuksi.
- Ainakin isommat koirat oppivat nopeasti avaamaan ovia – jopa liukuovia. Meillä on koko eteisen mittaiset liukuovikaapistot, joissa on kenkiä ja takkeja. Muutamat kengät syötiin kaapin sisältä ennen kuin ratkaisin asian. Lukitsin eteisen liukuovet Ikean lapsilukoilla. Näillä samoilla lukoilla lukittiin myös vierashuoneen ovi, sillä en halunnut töissä ollessani Nunan menevän huoneen valkoiselle sohvalle. Sohva tosin revittiin myöhemmin kappaleiksi eräänä aamuna. Huoh.
Nuna oppi nopeasti myös avaamaan ulko-oven, joten pääovi pidetään nykyisin takalukossa. - Kun koiranpentu on yksin kotona, sillä voi olla eroahdistusta, joka näkyy yleensä ulvomisena ja tuhoina. Meillä Nuna huusi yksin jäädessään niin, että se kuului viereiseen taloon… sisälle asti. Nuna myös tuhosi paljon muun muassa ikkunoilla olleita viherkasveja, sillä se hyppi ikkunalautoja vasten nähdäkseen ikkunasta, onko emäntä palaamassa pian kotiin. Kun lopulta tajusin pitää keittiön sälekaihtimet kiinni aina, kun koira jää yksin kotiin, tämä helpotti kovasti. Jätän yksin jäävälle koiralle edelleen aina ”yksinjääntiherkun”, joka helpottaa eron hetkeä ja pitää kiireisenä pitkään. Parhaiten tässä toimii kuminen kongi-lelu, jonka sisällä on maksamakkaraa. Sitä sieltä kaivellessa aika kuluu rattoisasti.
- Koiranpentu voi pudotessaan satuttaa itsensä pahasti, joten kotoa pitää eliminoida putoamisen mahdollisuudet. Portaisiin on laitettava portti ja pennun pääsy putoamaan esimerkiksi ulkoterassin reunalta on estettävä. Älä päästä pentua myöskään parvekkeelle ainakaan yksin.
- Pennut kokeilevat hampaitaan kaikkeen, joten varmista, ettei hampaiden ulottuvilla ole sähköjohtoja. Laita pistorasioihin suojat. Kerää myös kaikki pienesineet pois matalilta tasoilta ja alahyllyiltä.
- Monet pesuaineet, lääkkeet sekä xylitol-pastillit ja -purukumit ovat koiralle hengenvaarallisia. Säilytä niitä siis vain pennun ulottumattomissa, mieluusti kaapin oven takana. Meillä käytiin eläinlääkärissä tehohoidossa, kun Nuna söi 10 tyynyä lasten xylitol-purkkaa. Ei ollut kiva kokemus se.
- Nosta viherkasvit suojaan ja tarkista pihalla kasvavien kasvien turvallisuus. Koirille myrkyllisiin kasveihin kuuluvat muun muassa fiikukset, syklaamit, orjanlaakeri, misteli, kirjovehkat, köynnösvehkat, aaloet, narsissit, hyasintit, kurjenmiekat, atsalea, alppiruusut, oleanteri, joulutähti ja hajuherne. Nuna raateli pihassa alppiruusuni, mutta ei onneksi saanut mitään oireita.
- Lisävinkki ulkotiloihin: Varmistu, ettei pentu karkaa pihasta. Jos nuori koira osoittaa hinkua pois pihasta, rakenna kunnon aita. Tarkista myös vanhan aidan kunto, ettei siinä ole reikiä. Nuori koira ei karattuaan katsele ympärilleen esimerkiksi autoteitä ylittäessään.
![koiranpentu yksin kotona](https://muotoseikka.com/wp-content/uploads/SYYSAURINKO_IMG_3371.jpg)
![](https://muotoseikka.com/wp-content/uploads/SYYSAURINKO_IMG_3331.jpg)
Kaikille koiranpennun uusille omistajille toivon paljon jaksamista ja pitkiä hermoja. Jos tänään olet täysin toivoton, huomenna olet taas päivän lähempänä sitä aikaa, jolloin koira on jo aikuinen. <3
What a long puppy year behind us! Nuna was a handful and put the whole house upside down.
seuraa – follow
FACEBOOKISSA – INSTAGRAMISSA