Kaupallinen yhteistyö: Ristiinan Porakaivo
Uusi mökkimme on harjakorkeudessaan! Mikä mahtava tunne, kun järven suunnasta suunniteltu näkymä matalasta huvilasta puiden katveessa alkaa vihdoin hahmottua. Valtavasti tekemistä on kuitenkin vielä edessä ja monta taloteknistä asiaa on viimeistelemättä. Yksi niistä on mökin käyttövesijärjestelmä.
Meidän uusi mökkimme nousee alueelle, jossa ei ole kunnallista vesijohto- tai viemäriverkostoa. Haluamme kuitenkin huvilan, jossa on nykyaikaiset perusmukavuudet, eli voimme käyttää tiskikonetta ja pyykinpesukonetta, käydä suihkussa ja laskea vettä suoraan hanasta muun muassa keittiössä. Meillä oli siis veden saamiseksi käytännössä kaksi vaihtoehtoa: joko laitteisto, joka nostaa ja puhdistaa veden järvestä tai oma porakaivo. Hyvin nopeasti totesimme, että ympärivuotisen mökin ainoa toimitusvarma ratkaisu olisi oma porakaivo.
Porakaivo voidaan tehdä lähes minne tahansa Suomessa. Porakaivo pumppaa pohjavettä ja Suomessa sitä on tarjolla lähes missä tahansa. Edes vuodenajat eivät vaikuta pohjaveden määrään, kun taas rengaskaivot voivat kuivua kuivana kesänä. Porakaivo voidaan myös porata hyvin erilaisiin maastoihin, jopa kivikkoiseen tai kallioiseen maahan. Vesi voidaan ohjata porakaivosta suoraan rakennuksen putkistoon tai vettä voidaan laskea vesipostista suoraan kaivolla. Myös kaikki tämä vaikutti siihen, että päätimme alkaa selvittää, miten porakaivo toteutetaan ja mitä se maksaa.
Porakaivon suunnittelu ja sijainti
Kilpailutimme useita porakaivofirmoja ja lopulta kaivon toimittajaksi valikoitui sekä hinnan että yrityksen arvojen takia Ristiinan Porakaivo. Kyseessä on nimestäkin päätellen Ristiinassa sijaitseva perheyritys, joka toimii noin 150 kilometrin säteellä toimipaikastaan. Yritys työllistää osaajia paikallisesti ja sille työnantajuus onkin tärkeä arvo. Saimme Ristiinan Porakaivolta hyvän tarjouksen lisäksi lämmintä ja selkeää palvelua, ja koko kaivon porauksen ja asennuksen prosessi selitettiin meille seikkaperäisesti ja ymmärrettävästi, mikä on maallikkorakentajan asemassa erittäin tärkeää. Rakentamiseen liittyy satoja teknisiä seikkoja, joista et ehkä lähtökohtaisesti ymmärrä paljonkaan, joten asioiden selkeä avaaminen suunnitteluvaiheessa on tärkeää.
Porakaivon suunnittelu alkaa sillä, että päätetään kaivon sijainti tontilla. Näin ollen projekti aloitettiin suunnittelukäynnillä tontille. Meidän tonttimme on lohkottu toisesta tontista ja sen seurauksena meillä on tontillamme kaivorasite. Tämä tarkoittaa sitä, että naapurin pitää pystyä ainakin kesäaikaan ottamaan kantovesi meidän kaivostamme. Tämä oli iso tekijä kaivon sijoittelussa, eli halusimme kaivon lähelle naapurin rajaa. Toinen tärkeä tekijä kaivon sijoittelussa on se, että kaivon kohtaan pitää mahtua porausvaiheessa porauskalustolla, eli isohkolla vaunulla, joka vaatii ympärilleen tilaa. Moni haluaa kaivon myös paikkaan, jossa se ei suoraan näy ikkunoista, eli ei ole keskellä paraatinäkymää. Tämä oli myös meille tärkeää, vaikka aiommekin maisemoida kaivon kannen kasvien peittoon. Kaivon sijoittamisessa huomioidaan myös viemärikaivojen tai muiden saastelähteiden läheisyys sekä maapohjan muodot.
Suunnittelukäynnillä valittiin siis kaivon paikka ja päätettiin yhdessä naapurin kanssa, että he ottavat veden kaivosta kaivon päällä olevasta vesipostista. Eli kaivolta ei tarvittu vesiputkea naapurille, vaan ainoastaan meidän mökkiimme. Kaivolle suunniteltiin myös sulkuhanat, sillä naapurin vesiposti on suljettava talveksi, ettei se jäädy.
Ei vettä? Ei hätää, painehalkaisu auttaa
Porakaivon varsinainen poraaminen tehtiin muutama viikko suunnittelun jälkeen ja se olikin jännä hetki. Kaivon syvyys voi vaihdella 40 metristä aina 140 metriin, mutta keskimäärin porakaivot ovat noin 75 metriä syviä. Yleensä vettä alkaa virrata kaivoon porauksen edetessä ja kaivo on porauksen jälkeen pumpun ja kaivon renkaiden asennusta vaille valmis nostamaan vettä ylös maan pinnalle.
On kuitenkin myös mahdollista, että vettä ei poratessa ilmesty kaivoon. Ongelma on melko tavanomainen ja se johtuu kalliohalkeamien ahtaudesta. Ratkaisu tähän on vesipainehalkaisu, jonka avulla halkeamia pakotetaan suuremmiksi, jotta vesi saadaan virtaamaan kaivoon. Vesipainehalkaisun avulla porakaivoon saadaan tulemaan vesi tulemaan käytännössä 99,9 % varmuudella.
Meidän kaivomme poraus oli jännittävä operaatio, sillä vettä ei millään ilmestynyt kaivoon. Ristiinan Porakaivon miehet porasivat kaivon lopulta peräti 120 metrin syvyyteen, mutta sinne lirui vain pieni määrä vettä. Seurasimme kaivon täyttymistä seuraavat päivät, mutta kaivo ei täyttynyt riittävästi vedellä. Edessä oli siis painehalkaisu. Painehalkaisun tuloksia seurattiin jännityksellä kotona, ja kun vettä alkoi tulla kaivoon, helpotus oli käsin kosketeltava.
Jos kohdallemme kuitenkin olisi osunut tuo häviävän pieni mahdollisuus, että painehalkaisullakaan vettä ei olisi saatu kaivoon, Ristiinan porakaivolla on asiakkailleen vesitakuu. Eli jos vettä ei lopulta virtaa kaivoon, et maksa mitään. Kuitenkin valtaosassa tapauksista vesi saadaan kaivoon tavalla tai toisella, joten riski vedettömään kaivoon on hyvin, hyvin pieni.
Pumppu nostaa veden kaivosta
Ristiinan Porakaivolta voi tilata pelkän porauksen tai kaiken kattavan toimituksen pumppuineen. Heiltä saa myös muut varusteet, kuten painesäiliöyhdistelmät, vakiopainejärjestelmät ja asennuskaivon. Me päätimme tilata kaiken kaivon käyttöön tarvittavan samasta paikasta, koska se on kustannustehokasta ja helppoa.
Porakaivon poraus tehtiin tontillemme jo viime syksynä ja kaivo talvehti omassa rauhassaan tontilla odottamassa seuraavaa työvaihetta, eli pumpun asennusta. Pumpun ja kaivonrenkaiden asennus vaatii avuksi kaivurin, joten meidän oli helpointa tehdä se samaan aikaan maansiirtourakan kanssa. Kun paikalla oli jo valmiiksi kaivuri, tilattiin asentaja Ristiinan Porakaivosta asentamaan kaivoon upotettava pumppu paikoilleen, syöttämään vesiputki talolle johtavaan suojaputkeen ja tekemään kaivoon tarvittavat asennukset, kuten naapurin vesipostin ja hanat, joista se käännetään syksyisin pois päältä.
Oli ilo nähdä pumpun asentajan ja maatyöurakoitsijan saumaton yhteistyö tontilla. Sorakerrokset, kaivonrenkaat ja täytöt saatiin paikoilleen tarkasti yhteispelillä.
Ennen kuin saamme kaivon käyttöön, siitä pitää vielä laskea reilusti vettä luontoon ja mitata veden laatu. Mutta tähän paneudun enemmän seuraavassa porakaivoa käsittelevässä postauksessa.
Mikä on porakaivon hinta?
Porakaivon hinta porauksineen ja asennuksineen on 6 000–10 000 euroa. Tontin maaperä vaikuttaa hintaan, sillä maaporaus on usein kalliimpaa kuin kallioporaus. Porakaivon hintaan vaikuttaa myös syvyys, johon joudutaan poraamaan. Jos painehalkaisu joudutaan tekemään, se nostaa porakaivon hintaa vajaalla 1 000 eurolla. Lisäksi kaivo tarvitsee vakiopainejärjestelmän, joka asennetaan usein rakennuksen sisätiloihin. Se maksaa noin 850 euroa. Tästä vakiopainejärjestelmästä ja kaivon käytöstä kerron enemmän, kun pääsemme rakentamaan mökin sisätiloja. Porakaivon keskihinta on siis noin 8 500 euroa, mutta meillä kaivon poikkeuksellinen syvyys ja painehalkaisu nostivat kaivon hinnan vajaaseen 11 000 euroon. Sillä rahalla saamme nykyaikaisen järjestelmän, joka tuottaa mökille vettä ympäri vuoden hyvin suurella toimintavarmuudella.
Jos asennat porakaivoa vanhan rakennuksen yhteyteen muista, että saat työstä kotitalousvähennyksen. Uudisrakentamisen yhteydessä kaivon rakentaminen ei ole vähennyskelpoista.
Odotan jo innolla sitä, että saamme juoksevan veden omalta tontilta käyttöömme valmiissa mökissä. Sitä ennen on kuitenkin edessä muutama kuukausi tiukkaa rakentamista.
Voit lukea muita uuden mökkimme rakentamiseen liittyviä postauksia täällä.
* Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Ristiinan Porakaivon kanssa. *
seuraa – follow
FACEBOOKISSA – INSTAGRAMISSA
4 comments
Hienoa että projekti etenee, me rakennutimme myös mökille porakaivon. Onhan se hyvä nyt kun saadaan vettä hanasta, monen vuoden veden kantamisen jälkeen. Putkistosuunnitteluun kannattaa myös panostaa, niin ei tarvitse lähteä uusimaan mitään myöhemmin.
Moikka! Näin on. Kyllä se vaan helpottaa sitä arkea ja olemista mökillä niin paljon, kun on juokseva vesi. Etenkin pienten lasten ja sotkuisten koirien kanssa. 😉
Kiitos havainnollisesta kirjoituksesta ja hyvistä kuvista. Kylläpä tuo kaivon poraaminen onkin aika homma. Siellä Ristiinassa ei liene vaaraa suolaveden tihkumisesta kaivoon. Meillä on mökkiprojekti rannikolla. Voikohan kaivoon tihkua suolaista vettä? Täytyy ottaa asiasta selvää.
Moikka! Me ollaan itse asiassa Päijät-Hämeessä, mutta ei ole tosiaan meri lähellä. Soitapa Ristiinan Porakaivoon. He osaavat kyllä neuvoa.