





Syksy on jo ehtinyt pitkälle, mutta vielä on hieman väriloistoakin jäljellä. Meillä täällä Helsingissä on satanut viime aikoina paljon, ja näin pientalossa asuvan kannattaa erityisesti nyt tarkkailla sitä, miten sadevedet ohjautuvat talon ympäristössä. Me asumme pientaloyhtiössä, jonne on suunnitteilla isompi pintavesien ohjaamiseen liittyvä remontti, mutta se tehdään vasta kylpyhuoneremonttien jälkeen muutaman vuoden päästä. Tarkoitus on rakentaa yhtiöön salaojat ja ohjata kallioisen mäkitontin pintavedet joka puolella yhtiötä poispäin rakennuksista.
Koska sokkelille parikin vuotta kosteusrasitusta on aika paljon, päätin reagoida asiaan jo aiemmin. Kun lumi suli viime keväänä ja huomasin kallistusten ohjaavan veden väärään suuntaan kohti sokkeleita, joita ympäröi aika villi kasvillisuus, pyysin yhtiöltä materiaaleja itse tehtävää sokkelinvierustojen kunnostusta varten.
Sokkelin reunustaminen



Kuten näissä keväällä otetuissa kuvissa näkyy, ryhdyimme työhön yhdessä pojan kanssa. Kaivoimme ensi töiksemme ylös sokkelin vierellä olevat laatat, jonka jälkeen kuorin sokkelin vierestä kaiken epämääräisen kasvillisuuskerroksen pois aina paritalomme naapurin rajalle asti. Tämän jälkeen kaivoin kaiken mullan ja saven pois sokkelin vierestä noin 50 sentin syvyyteen. Paljastuneen savikerroksen muotoilin viettämään poispäin sokkelista, ettei vedelle jää saven pintakerroksen päälle taskua, jossa se voisi jäädä makaamaan sokkelia vasten.




Sitten rajasin nurmikon ja sokkelisoran rajan painekyllästetyllä laudalla ja täytin koko sokkelin vierelle kaivetun ”vallihaudan” soralla. Sora-alueen reunaan kylvin uutta nurmikkoa noin metrin kaistaleelle. Nurmikkoalueelle kokosin suuria kiviä, sillä pidän yksinkertaisista kivisetelmista todella paljon. Sokkelin viereen olisi voinut myös asentaa patosuojalevyä, mutta jätin sen toistaiseksi asentamatta. Salaojaremontissa ne kuitenkin asennetaan koko yhtiöön.
Kuten ennen ja jälkeen -kuvista ehkä huomaa, tämä työ tuli tarpeeseen. Kesällä meillä oli aivan jäätävä kaatosade, ja huomasin silloin sadeveden kerääntyvän myös sisäänkäynnin edessä sokkelin viereen, joten tein saman urakan myös toiselle seinustalle. Samalla nostin kaikki laatat ylös ja asensin ne uudelleen maahan niin, että maanpinta viettää nyt poispäin sokkelista, eikä vesi enää keräänny sokkelin viereen.
Toinen jokasyksyinen pihahomma liittyy sisäänkäynnin nurkalla kasvavaan villiviiniin. Se on todella kaunis punaisine lehtineen, mutta revin sen silti alas seinältä joka syksy, sillä muuten se kasvaa julkisivupaneloinnin alle. Meillä on poikkeuksellinen julkisivurakenne, jossa lautojen väliin on jätetty kunnon raot. Jos köynnökset pääsevät kasvamaan rakojen sisään, se tuhoaa julkisivun rakennetta. Villiviini saa siis kasvaa aina keväästä syksyyn pitkin seinää, mutta syksyllä sen pitää lähteä.



Nyt saa syksy tulla ja kastella. Meillä pysyvät sisällä jalat kuivina. Kuulaita syyspäiviä teille!
Lisää ohjeita sokkelin reunustamiseen löydät esimerkiksi täältä.
Lisää Muotoseikan pihajuttuja löydät täältä.
I did a small stone base renovation in the spring and summer. Now the sides of our house’s stone base are ready for the autumn rains. And as you can see, it was about time to do that. Enjoy the colors of autumn!
seuraa – follow
FACEBOOKISSA – INSTAGRAMISSA
4 comments
Meidänkin pitäisi tehdä sama homma sekä maalata perusta. Muuten kaikki kunnossa, sillä siihen aikaan kun talo on rakennettu, on perustustyöt tehty huolella. Meillä tulee käyttöön ehkä patosuojalevyt.
Patosuojalevyt onkin hyvä juttu. Varmasti mekin saadaan salaojaremontin yhteydessä sellaiset. Tänä keväänä ajattelin jatkaa tätä sokkelityötä myös talon toisella laidalla. Aika raskasta työtä on tämä soran lapioiminen, mutta se varmasti kannattaa. Iloa kunnostustöihin myös sinne!
Tuloksia olisi mukava kuulla, paransiko sokkelin vierustan sora sokkelin kuivumista? Samanlaista suunnittelen ensi kesänä omaan taloon.
Moikka! Ehdottomasti paransi, ja tämän jälkeen taloyhtiö kehotti kaikkia tekemään saman operaation. Eli suosittelen.