



Olen tehnyt töitä kotona nyt jo yli kahdeksan kuukautta. Alkusyksystä kävin toimistolla useampana päivänä viikossa, mutta syys-lokakuussa meilläkin suositeltiin taas jäämistä etätöihin. Nyt kun Uusimaa on siirtynyt koronapandemian leviämisvaiheeseen, näkyvillä on taas pitkä aika, kun konttorille ei ole turhaan asiaa.
Etätyön me suomalaiset olemme oppineet hyvin. Olemme luovineet etäpalaverien, huonon työergonimian ja yksipuolisten pikalounaiden välimaastossa taitavasti. Väitän kuitenkin, etten ole ainoa, jolla on yhä enemmän vaikeuksia erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan. Tehdä itselleen henkisellä tasolla selväksi, mikä on tietokoneella vietettyä työaikaa ja mikä palautumiseen varattua omaa aikaa. Läppäri tuntuu huutavan koko ajan hoitamaan tekemättömiä töitä.
Työt eivät lopu tekemällä ja työelämään kuuluu se, että aina on tehtäviä odottamassa tekijäänsä. Mutta miten tehdä itselle selväksi se hetki, jolloin työnteko loppuu ja oma aika alkaa. Kun monella työpaikka on saman keittiön pöydän ääressä tai samalla sohvalla, jolla vietämme vapaa-aikaa, mieli ei erota kahta olemisen tilaa toisistaan.


Aloin tällä viikolla pohtia ääneen miesystävälle – kutsuttakoon hän vaikka Insinööriksi – sitä, miten osaisin henkisesti irrottautua töistä paremmin silloin, kun työaika loppuu ja vapaa-aika alkaa. Työasiat tuntuvat pyörivän mielessä jatkuvasti, ja etenkin arki-iltoina tekee koko ajan mieli avata läppäri vielä kerran. Puhuimme siitä, että irrottautuminen vaatii ensinnäkin sen, että laittaa läppärin jonnekin kauemmas, pois tilasta, jossa oleskelee. Jos ei pysty täysin nollaamaan päätä muuten, hyvä keino on antaa aivoille hetkeksi muuta tehtävää. Meillä korttipeli on toiminut siihen. Kun aivot keskittyvät hetkeksi pelistrategioihin, on helpompi irrottautua työajatuksista. Sama vaikutus voi olla vaikkapa hyvän kirjan lukemisella.
Tehokas tapa on myös lähteä hetkeksi pois kotoa. Kun työpaikalta ei ole enää fyysistä siirtymää kotiin, siirtymä pitää tehdä. Siihen meillä on tehonnut se, että käydään vaikkapa haukkaamassa jotain pientä lähiravintolassa. Myös kävelylenkki luonnossa ajaa saman asian.
Yksi hyvä keino on ollut myös pyrkimys mindfulness-hetkeen. Tämä hetkeksi vain omiin tuntemuksiin keskittyminen ja mielen tyhjentäminen ajatuksista on minulle todella haastavaa. Minä olen se tyyppi, jolle meditointi on ylitsepääsemätön haaste, koska mieli pyörittää koko ajan dataa kauppalistasta varaston järjestämiseen, koirien terveystarkastuksista lapsen vasu-keskusteluun ja seinän sävyistä lastenlaulujen kertosäkeisiin. Mielen tyhjentäminen on minulle todella vaikeaa. Olen kuitenkin pyrkinyt yhdistämään sen hetkeen, jolloin hoidan ongelmaista niskaani venyttelemällä triggerpistepallojen kanssa. Makoilen jumppamatolla, sytytän tuoksukynttilän ja kuuntelen joko hiljaisuutta tai hyvää musiikkia. Olen ihan hetken vain itseäni varten ja yritän aktiivisesti keskittyä siihen, miltä kehossa tuntuu. Se on ollut aika toimiva juttu, joka auttaa irtautumaan töistä ja siirtymään palauttavaan tilaan.
Ylipäätään erilaisen tunnelman luominen kotiin työpäivän jälkeen auttaa mieltä pääsemään irti työmoodista. Sammuta valoja, sytytä kynttilät, kuuntele musiikkia. Jos mahdollista, voit myös päättää, että oleskelet eri huoneissa työtä tehdessä ja vapaa-ajalla, ja luot huoneisiin erilaisen tunnelman, joka auttaa mieltä hahmottamaan, missä vireessä kussakin tilassa ollaan.
Onko sinulla ollut vastaavia ongelmia töistä irrottautumisen kanssa etätyöaikana? Jos on, toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle jotain hyötyä.
Vinkit työmoodista irrottautumiseen etätyössä:
- Laita työpäivän loputtua läppäri pois silmistä. Mieluiten toiseen huoneeseen.
- Anna aivoille hetkeksi töiden jälkeen muuta puuhaa. Pelaa vaikka korttia tai lue kirjaa. Näin ajatukset irtautuvat töistä.
- Tee keinotekoinen siirtymä paikasta toiseen. Hae syötävää lähiravintolasta, käy kaupassa tai apteekissa tai tee kävelylenkki luonnossa.
- Vietä työpäivän jälkeen mindfullness-hetki ja keskity tovi vain omiin tuntemuksiisi.
- Luo kotiin eri tunnelmat työn ja vapaa-ajan välille. Kun työnteko loppuu, himmennä valoja, sytytä kynttilöitä ja kuuntele musiikkia.
- Jos mahdollista, tee työt yhdessä huoneessa ja vietä vapaa-aika toisessa. Luo huoneisiin erilainen tunnelma.
- Täältä löydät myös THL:n asiantuntijan vinkkejä aiheeseen.
Jos sinulla on lisää vinkkejä, kuulen ne mielelläni!
Remote work makes it harder and harder to separate work mode from free mode. Do you have any tips for making your mind more aware of the difference between work and relaxation?
seuraa – follow
FACEBOOKISSA – INSTAGRAMISSA