Viime päivinä mielessäni on pyörinyt yksi sana. Resilienssi. Resilienssi tarkoittaa ”selviytymis- ja sopeutumiskykyä ennakoimattomissa, yllättävissä muutostilanteissa”. Se on taito, jota tarvitsemme sekä työssä että vapaalla, jotta voimme välttyä hermoilulta ja stressiltä, vaikka asiat ympärillä muuttuvat ennustamattomasti. Viime päivinä ja viikkoina kaikilta eurooppalaisilta – myös meiltä suomalaisilta – on vaadittu resilienssiä. Suomen Mielenterveys ry:n mukaan ”resilienssi on psyykkinen ominaisuus, jota on toisilla on enemmän kuin toisilla”. Jotkut selviävät monista vaikeista vastoinkäymisistä, joillekin pienimmätkin koettelemukset voivat olla liikaa. Koronakriisissä on tärkeää huomata yksi asia: rauhallisuus ja järkiperäinen ajattelu eivät useinkaan ole välinpitämättömyyttä – ne ovat osa resilienssiä.
Ennen kuin vaihdoin pari vuotta sitten vientintäkonsultiksi, työskentelin 18 vuotta uutistoimittajana Suomen keskeisimmissä uutistoimituksissa. Stressi ja hälytystilan tunne ovat uutistoimittajalle tuttuja päivittäisestä työstä. Tavanomaisen päivän saattoi milloin vain katkaista jokin suuri ja odottamaton, joka tuntui epätodelliselta. Jokelan ja Kauhajoen kouluampumiset, Myyrmannin räjähdys, Kaakkois-Aasian tsunami, Fukushiman ydinonnettomuus, Utöyan ja Olson iskut, Jämijärven lento-onnettomuus, Raaseporin tasoristeysturma – joissa kaikissa olin töissä, Kauhajoella paikan päällä. Puhumattakaan pitkäkestoisista kriiseistä, kuten vuoden 2018 pakolaisaallosta tai yhä jatkuvasta, loputtomalta tuntuvasta Syyrian sodasta. Vaikka tällaiset asiat muuttuvat uutistyössä osaksi päivittäistä työtä, töistä kotiin tullessa arki jatkuu ja mieli pitää koettaa tyhjentää. Nyt meiltä kaikilta vaaditaan uutistoimittajan hermoja.
Kun olin reilu pari vuotta sitten esimiespestissä uutistoimistossa, meille esimiehille tehtiin resilienssitesti. Sain testissä huomattavan korkeat pisteet suurimmasta osasta testin osioita. Olen miettinyt nyt, miksi minä en ole panikoinut käsillä olevasta koronatilanteesta, vaan koettanut etsiä oikeaa tietoa ja nähdä suuren kuvan. Minua ei ole vielä ahdistanut. Eilen muistin kyseisen testin ja sen tuloksen. Uutistoimittajan työ on todennäköisesti harjaannuttanut resilienssiäni, ja vaikka en enää tee sitä työtä, se näkyy edelleen minussa. Resilienssi ei välttämättä ole myötäsyntyistä – tuskin minullakaan – vaan sitä voi harjoittaa, ja tämäkin kokemus treenaa sitä meissä. Me tulemme ulos tästä kriisistä vahvempina, vei se meidät sitten minne tahansa. Tämä voi olla oppimiskokemus. Lisää resilienssin opettelusta voit lukea vaikka Oivaltaen-sivustolta.
Myös optimismia tarvitaan nyt. Kun vain pitää maailmankuvansa auki ja uskaltaa arjessaan lukea myös maailman pahimpien kriisialueiden tilanteesta, on tässäkin hetkessä selvää, että meillä on asiat edelleen täällä Suomessa tavattoman hyvin. Yhteisöt ja yhteiskunnat ovat maailmassa selvinneet paljon pahemmastakin. Koetetaan muistaa se aina, kun ahdistaa. Me selviämme tästä.
Jaksamista.
Resilience means the capacity to recover quickly from difficulties. Resilience is needed now. Take care and whatever comes, stay calm.
seuraa – follow
FACEBOOKISSA – INSTAGRAMISSA